Ritualurile” perspectivei relaționale:
Schimbări teoretice și implicații clinice
Jody Messler Davies, Ph.D.
New York University Postdoctoral Program
Textul scris de Jody Davies are darul de a lumina, cu o lumina placuta ochilor, cateva aspecte esentiale a ceea ce inseamna si presupune perspectiva relationala. Jody Davies, asa cum veti afla din text, este una din figurile primei linii de gandire si scriere relationlista, alaturi de Lewis Aron, Stephen Mitchell, Irvin Hoffman, Emmanuel Ghent, Jessica Benjamin, Philip Bromberg, Donnel Stern, Darlene Ehrenberg si altii.
Intr-un mediu in care lucrurile nu au apucat niciodata sa se “aseze”, cum este cel romanesc, un asemenea text puncteaza simplu si clar posibilitatea unui inceput de reflectie asupra ce inseamna relational. De exemplu, faptul ca in gandirea relational-constructivista intalnirea dintre doua persoane este marcata substantial de necunoscutul lor, si astfel intalnirea in sine se poate dezvolta dincolo de ceea ce putem banui initial, a condus catre conceperea unui mod diferit de interactiune clinica. Asocierea libera, importanta in continuare, a lasat loc punerilor-in-act, un concept relational foarte puternic; cu alte cuvinte, dincolo de diada specifica psihanalizei pe care cuplul terapeutic o respecta in continuare – asociere libera/atentie liber flotanta – analistul ofera un spatiu intern generos lucrurilor care “se intampla” in timpul sedintelor, chiar in aici-si-acum.
In articolul lui Davies veti gasi si cateva cuvinte lamuritoare in privinta tehnicii si semnificatiei auto-dezvalurilor. Acest aspect a ajuns sa fie discutat pe larg in comunitatea psihanalitica tocmai pentru ca, contra-venea cu ceea ce am putea numi tehnica clasica/analistul oglinda. Dintr-o data analistul putea vorbi in sedinte despre propriille procese psihice! Textul ne arata ca acest fapt nu se intampla pur si simplu ci ca modalitate tehnica de acces la un continut disociat; altfel spus auto-dezvaluirea terapeutului vine intr-un context specific care este gandit intr-un mod specific – legatura se face intre auto-dezvaluire si partea disociata a pacientului.
Un alt aspect deosebit de interesant este reprezentat, in text, de o vinieta in care autoarea isi prezinta lucrul cu diferitele stari ale sinelui. Conceptia mintii fluide, non-lineare este specifica perspectivei relationale iar aceasta presupune anumite amenajari tehnico-clinice specifice. Dintre aceste amenajari, dialectica dintre “explicarea procesului inconstient si recunoasterea procesului intersubiectiv” este foarte valoroasa si ilustrata frumos in text.
In cuvinte simple, articolul este excelent si iti trezeste si provoaca mintea. Exista multe puncte acolo despre care putem vorbi, multe puncte pe care nu le-am dezvaluit in aceasta scurta prezentare, si am ales asa pentru a va face si putin curiosi.
Spor la lectura!
Articolul original il puteti gasi aici: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10481885.2018.1538745
Miu Valentin