Cine suntem

Suntem oameni pasionați să înțelegem, să ajutăm și să favorizăm procesele vindecătoare psihoterapeutice din perspectivă psihanalitică relațională.

Suntem o echipă de profesioniști din câmpul psihanalitic, psihoterapeutic și al sănătății mintale care practică, învață și susțin psihanaliza relațională. In felul acesta crestem si cream (in) atmosfera relationala.

Psihanaliza relațională, ce a aparut in anii 80′ in Statele Unite, reprezintă o extindere a teoriilor psihanalitice tradiționale unipersonale la psihanaliza intersubiectivă bipersonală, care valorizează cunoașterea relațională implicită, capacitatea generativă a enactment-urilor, faptul că psihanalistul se lasă mișcat, transformat, lucrat în fiecare relație terapeutică și prin aceasta (dar nu numai prin aceasta) contribuie la procesul terapeutic.

Asociația de Psihanaliză și Psihoterapie Relațională s-a constituit în 2020 ca o comunitate de psihoterapeuți în scopul de a promova și a dezvolta psihanaliza și psihoterapia psihanalitică relaționale.

Suntem filiala din România a Asociației Internaționale de Psihanaliză și Psihoterapie Relațională (The International Association for Relational Psychoanalysis and Psychotherapy/ IARPP) care a fost fondată în 2001 ca o comunitate de psihoterapeuți dedicați dezvoltării perspectivelor relaționale în psihanaliză.

Ca asociație, susținem și ne bazăm pe principii democratice, colaborative, avem un consiliu director (compus din 7 membri), iar când avem de luat hotărâri majore ne consultăm reciproc prin vot.

Încercăm să favorizăm flexibilitatea diverselor puncte de vedere referitoare la teoriile și practicile psihanalitice, valorizăm înțelegerea, respectul, colaborarea și pluralismul.

Motto-ul asociației noastre este “meeting of minds”, în memoria lui Lewis Aron, care a descris expresiv cât de viu si bipersonal este procesul terapeutic în psihanaliza relațională:

“Unless the patient can feel that they have reached their analysts, moved them, healed them, known them in some profound way, they themselves may not be able to benefit from their analyses. From this perspective, psychoanalysis is a profound emotional encounter, an interpersonal engagement, an intersubjective dialogue, a relational integration, a meeting of minds.”